Existentialismen är ingen helt enhetlig filosofi men har några fundamentala tankar som utgör den röda tråden och utgångspunkten för utvecklingen av de existentiella filosofernas tankar och läror. Bland dessa kan nämnas Kierkegaard, Sartre, hans partner Beauvoir. Utgångspunkten för existentialismen är Varat dvs den mänskliga existensen. Människans hela existens definieras av de val och handlingar som människan genom sin fria vilja gör. Endast genom att leva autentiskt och medvetet samt med fullt ansvar för sin egen existens kan en meningsfullhet skapas. Detta förhållningssätt skapar en enorm frihet men ibland också ett tungt ok att bära. Du och endast du har fått allt och inget, du är skaparen i ditt liv. Inte på bekostnad av någon annan men dina val och handlingar blir en del av mänsklighetens val och handlingar.
Hur kan ledarskap och existentiell filosofi slå följe?
Ledarskap och existentiell filosofi hänger ihop och kompletterar varandra på många sätt. Ledarskap handlar om att guida och inspirera andra, att ta ansvar för handlingar och beslut, att uppmuntra och skapa förutsättningar för individers frihet, ansvar och val samt att skapa en positiv och produktiv arbetsmiljö.
Om du som ledare eller människa har en förståelse för filosofiska begrepp och teorier blir du mer öppen för att hantera komplexitet genom att betrakta en situation ur olika perspektiv, att ifrågasätta och kanske till och med utmana rådande normer och regler. Du kan i högre grad fatta även svåra beslut med integritet och autenticitet.
Vi lever i en värld där förändring och osäkerhet är konstanta faktorer och det viktigt att du som ledare kan hantera dessa utmaningar med både klokhet och empati och kan på så sätt hjälpa sina medarbetare att reflektera över handlingar och val för att känna en djupare mening i sitt arbete.
En ledare med kunskap om och förståelse för existentiell filosofi har en fördel i att kunna skapa en mer meningsfull arbetsplats, där resultat och effektivitet är en produkt av medmänsklighet och meningsfullhet och där medarbetarna känner sig motiverade och engagerade.
Slutligen kan en ledare som har en djup förankring i existentiell filosofi också vara en förebild för andra. Genom att visa vägen för andra kan du uppmuntra den fria vilja, varje människas ansvar för sina val och handlingar för att leva i enlighet med sina värderingar. Så skapas hållbara organisationer som levererar resultat över tid och som ständigt utvecklas och förbättras.
Vad kan du som ledare göra för att fördjupa din självkännedom och leva mer autentiskt?
Reflektera över dina egna värderingar, drömmar och mål för att öka din självkännedom och kunna göra medvetna val.
Våga ifrågasätta normer, måsten och borden. På så sätt kan du komma närmare din kärna och autenticitet.
Omge dig med personer som stimulerar till fördjupade samtal, som kan tillföra perspektiv och som vågar utmana.
Utmana dig själv intellektuellt. Läs böcker som väcker tankar, se filmer och teater som berör, gå utanför din comfort zone.
Vill du veta mer om våra tankar kring existentialism och ledarskap är du varmt välkommen att höra av dig!
Comments